Üdvözlöm Kedves Látogató!Bemutatkozás

Aktuális

Kutyáim

Kölykök

Fajtajellemzés

Hasznos tanácsok

Vadászati segédeszközök

Elérhetőség

Honlap  Írás

Érdekes linkek a témában

Vissza

 

   Magyarországon szinte egyetlen olyan honlappal sem találkoztam, ahol Jagd terrierekről lehetne olvasni, vagy ahonnan információt lehetne kapni arról, hogy honnan is érdemes, vagy lehet ilyen kutyát vásárolni. Remélem, ennek a kezdeményezésemnek sokan fognak örülni az internetező vadászok táborában.

   Varga Tamás vagyok, a Rókalaki-Harcos kennel tulajdonosa. 1998 óta foglakozom jagd terrierekkel. 2001-ben váltam tenyésztővé a kennelnevem kiváltásával és az első alom kiskutyám megszületésével. Tenyészetem alapját első kutyám Nádastörő Lola képezi, mely mára már HUNGÁRIA MUNKA CHAMPION-i címmel is büszkélkedhet. Kutyáimat vadászati célra tartom és tenyésztem.

    Célom, olyan jagd terrierek tenyésztése, melyek miden tulajdonságukban a vadásztra vannak szelektálva. Kiemelten fontosnak tartom a kutyák jellemét: intelligenciájukat munkabírásukat, fogósságukat, és ezek tartozóan küllemüket is, azaz ideális munkához termett testfelépítésüket.
 
" Vadászatra születni kell - Rókalaki-Harcos Kennel ! "

   Vadászcsaládba születtem, így a vadászattal, természettel, kutyákkal már egészen kicsi koromban megismerkedtem. Rengeteget jártam az erdőt nagypapámmal és nagybátyáimmal, akik megismertették velem a vadászat fortélyait. Eltántorítani nem tudtak, sőt egyre jobban beoltottak a „vadűzés és erdőzúgás” gyógyíthatatlan szérumával. Jól ismeri ezt az, aki maga is ebben a „szenvedélybetegségben szenved.”

   Végigjárva a vadásszá cseperedő gyermek iskoláját, már alig vártam, hogy elérjem a nagykorúságot, és én is csatlakozhassam a vadászok táborához. Ez 2001-ben jött el, az első vadászjegyem kiváltásával. Ekkorra már kiválóan képzett vadászkutyám volt: Lola. Megszületett az első alom is nálam a vadászvizsgázás időszaka alatt. Kutyáimmal már hajtó koromban is sok vaddisznó vadászaton és kotorékozáson vettem részt, de igazán csak vadásszá válásom után kaptam lehetőségeket, hogy ilyen vadászatok aktív szereplője legyek és elősegítsem annak sikerességét. Minden vadász tudja, hogy kutya nélkül nem ér semmit a vaddisznóhajtás!!

  2002-ben kezdtem meg talumányaimat a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési karán, gazdasági agrármérnök hallgatóként. Az egyetemen rengeteg információhoz jutottam, amiket a kutyatenyésztésben hasznosítani tudok.

   2004 nyarán indítottam el honlap szerkesztési próbálkozásomat, melyet négyen próbálunk sikerre vinni. Szívesen nyújtok segítséget a vadász- és kutyás társaimnak, abban, hogy az Interneten ők is megjelenhessenek. Ezért, ha valakinek ilyen segítségre van szüksége, nyugodtan keressen! Erről bővebb tájékoztatást a HONLAP-ÍRÁS menüpont alatt lehet kapni.

2005-ben a Gödöllőn megrendezésre kerülő I. Felsőoktatási vadászvetélkedőn 1. helyezést értem el csapatban.
Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedő 1. helyezett csapata

(Balról: Varga Tamás, Harangi Sándor, Fazekas Gergely 2005.)

    2006-ban Kari TDK keretében vadgazdálkodási és természetvédelmi szekcióban III. helyezést értem el „A vörös rókák (Vulpes vulpes) rühösségének (Scabies) terjedése az Észak-Tiszántúli régióban” című munkámmal:

DE Agrártudományi Centrum Kari TDK Vadgazdálkodás


   Tudományos kutató munkámat tovább folytatva, de 2006-tól már a Tormay Béla Szakkollégium támogatásával, OTDK-n vettem részt 2007-ben, ahol szintén III. helyezést értem el vadgazdálkodási szekcióban.

OTDK 2007. Debrecen Vadgazálkodási Szekció

OTDK 2007. Vadgazdálkodási Szekció 2. és 3. helyezettek

Kazinczy Szilveszterrel

  2007-ben fejeztem be gazdasági agrármérnöki tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Karán, ahol egy fél évvel korábban tettem sikeres záróvizsgát a vadgazdálkodási képzésen.

   2008-ban sikeresen pályáztam, és nyertem meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatást.
„A támogatás célja - 67/2007. FVM rendelet 1.§. alapján - a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának, valamint a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása, a vidék népességmegtartó képességének növelése és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartása.”

   A vállalkozásom fő tevékenysége a növénytermesztés (főleg kukorica, tritikálé, búza, zab), melyet Nyírábrányban és környékén kezdtem el 2008-ban.

   2009-től kezdve szervezek kukorica fajtabemutatót, melyen a környékbeli gazdák is egyre nagyobb számban jelennek meg, és amelyre az idén is várom az érdeklődő helybeli gazdatársakat, és a partnereimet. Ilyenkor lehetőség nyílik a tapasztalatok megosztására, mind a növénytermesztéssel, mind a támogatásokkal kapcsolatban.

Hasznos honlapok, melyeket érdemes gyakran látogatni:

www.fvm.hu
www.umvp.eu
www.mvh.gov.hu