A jagdterrierről:

Bemutatkozás

Aktuális

Kutyáim

Kölykök

Fajtajellemzés

Hasznos tanácsok

Vadászati segédeszközök

Elérhetőség

Honlap  Írás

Érdekes linkek a témában

Vissza

Először is néhány szót a fajtáról majd lentebb megtalálható a fajta standard leírása is.

     A jagdterrier: Fiatal fajta, mert csak az 1930-as években került önálló fajtaként elfogadásra. Németországban tenyésztették ki, kizárólag munkára való szelektálással. Ennek eredményeként ma az egyik legjobb vadász fajta. Ezt a kutyát vadászatra tenyésztették, és erre is születik minden egyes kölyök. A mai magyarországi tenyésztés is egyértelműen a munkára szelektál, így tudtuk elérni, hogy a fajtában a magyar kutyák világhírűek.

     A jagdterrier, mint neve is mutatja igazi vadászkutya. Az, hogy ezt milyen módon tudjuk kihasználni csak a gazdán múlik. Szerintem az tévhit, hogy őrült a fajta, mert csak foglalkozás kérdése az egész. Ne várjon csodát senki se úgy, hogy nem tesz érte semmit. Ezek a kutyák is képesek mindent megtanulni, ha foglakozik velük az ember. A vadászat az ösztöneikben van, azonban ezeket az ösztönöket, fel kell ébreszteni, és irányítani kell! Ha ez nem történik meg, akkor valóban kontrollálhatatlanná válik a kutya, hiszen vadászni fog, csak nem a gazdinak. Viszont, ha megmutatjuk neki, hogy hogyan kell vadásznia velünk, akkor nekünk fog segíteni, velünk fog vadászni! Ha ezek a feltételek adottak, akkor egy olyan vadászati munkát kapunk a kutyától, amit mással nem lehet pótolni. Ennél a fajtánál nincs pardon, ő a csúcs. Mindig maximalista, és így mindig tökéletes munkát várhatunk tőle. 

Vadászati használhatósága:

A jagdterrier specialitása a róka és vaddisznó hajtóvadászat.

  Róka vadászat: A kotorékozáshoz talán a legelterjetebb fajta. Ez munkájának köszönhető, mert a ritka az olyan jagdterrier, mely rókát hagyna a kotorékben, vagy szalmában. Nagyon fogós, rámenős, és kitartó. Testi erejének köszönhetően a róka szinte nem is tud komolyabb kárt tenni a kutyában. Attól azonban mindenkit óvok, hogy borzra vadásszon vele, mert nem egy súlycsoport a két állat, közel biztos, hogy a kutya húzza a rövidebbet.

Ez a fajta sem buta, hiszen a legfogósabb kutya is megtanulja egy két róka szezon után, hogy jobban jár az ugrasztással, mert ő úgy kevésbé sérül, és az ellenségét, úgy is legyőzheti, ha csak kizavarja rejtekéből, és a gazdira bízza a munka többi részét.

Vaddisznó hajtás: Ez a vadászati mód, ahol kutyánk munkája a leglátványosabb. Viszont ehhez a munkához is tanítás és nevelés szükséges. Szükség van rá azért, hogy a kutya tanulja meg tisztelni ellenfelé, mert itt nagyon könnyen ott hagyhatja kutyánk a fogát. Szükséges, hogy tudja, hogy mi a dolga, és ne verekedésben vezesse le fölös energiáit. A verekedős kutyák általában nem vadászni jönnek, hanem balhézni. Ez is a gazdi dolg, hogy erről leszoktassa kutyáját, illetve megmutassa neki, hogy mi az ő dolga. Néhány vadászat után a kutya megtanulja, hogy miről szól az a nap, mikor az erdőben sétál, és tudni fogja miért van ő ott. Aki viszont azért szeretne kutyát, hogy legyen ami kíséri az erdőben sétálgatás közben póráz nélkül, az ne ezt a fajtát válassza! Őt ha elengedjük az erdőben (nádban) azért tesszük, hogy keresse meg, és hajtsa fel a vadat. Így ezt is várjuk el a kutyától.  

 

 

Fajta standard:

FCI 103 Jagdterrier 

FCI III. Fajta csoport

Hosszúlábú terrierek

Általános megjelenés: Kicsi, fekete-cservörös színű, kompakt, jó arányokkal rendelkező vadászkutya.

Fontos arányok:
A mellkas körfogatának és a marmagasság aránya: a mellkas körfogata 10-12 centiméterrel nagyobb, mint a marmagasság.
A test hosszának és a marmagasság aránya: a test csekély mértékben hosszabb, mint a marmagasság.
A mellkas mélységének és a marmagasság aránya: kb. a marmagasság 55-60 százaléka.

Temperamentum: Bátor és kemény, munkára kész és kitartót, életerős és temperamentumos, megbízható, kezelhető és irányítható, nem gyáva vagy agresszív.
Fej: nyújtott, kissé ék alakú, nem hegyes, a fang valamivel rövidebb, mint a koponya a nyakszirtcsont és a stop között.

Koponya: Lapos és a fülek között széles. A szemek között keskenyebb.
Stop: Csekély mértékben kifejlett.
Orr: A fangnak megfelelően sem túl keskeny, sem túl kicsi, nem osztott, fekete, ha a szőrzet fő színe barna, barna is lehet.
Fang: Erőteljes, mély alsó állkapocs, erősen kifejlett áll.
Pofa: Kifejezett.
Ajkak: Feszesek és jól pigmentáltak.
Állkapocs/harapás/fogak: nagy fogak. Erőteljes állkapocs, szabályos, rendezett és teljes ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. A fogképletnek megfelelő 42 fog.
Szemek: Sötétek, kicsik, oválisak, jól és sérüléstől védetten elhelyezkedők, szoros szemhéjak. Határozott tekintet.
Fülek: Enyhén a fejhez simuló, félig lelógó fülek, magasan tűzöttek, nem kimondottan kicsik, V-formájúak.
Nyak: Erőteljes, nem túl hosszú, kissé erősebb átmenettel illeszkedik a vállakhoz.
Felső vonal: Egyenes.
Mar: Kifejezett.
Hát: Erős, egyenes, nem túl rövid.
Ágyék: Erőteljesen izmolt.
Far: Erőteljesen izmolt, lapos.
Mellkas: Mély, jól ívelt bordákkal, nem túl széles, hosszú szegycsont, jól hátranyúló bordákkal.
Alsó vonal: Elegáns ívvel fut hátrafelé, rövid, feszes lágyékkal és enyhén felhúzott hassal.
Farok: Jól a hosszú farhoz tűzött, kb. egy harmadával kurtítják. Inkább lehet kevésbé felemelve hordott, mint meredeken felfele irányuló, nem ívelhet a hátvonal fölé. A természetes farok vízszintesen vagy sarlósan hordott.
Mellső rész: A végtagok elölről nézve egyenesek és párhuzamosak, oldalról nézve jól a test alatt állnak. A talaj és a könyök közötti távolság kb. megegyezik a könyök és a mar közötti távolsággal.
Váll: Jó ferde és hátranyúló, hosszú lapocka.
Felkar: lehetőleg hosszú, jól és szárazan izmolt.
Könyök: A testhez simul, sem kifelé, sem befelé nem fordul. Jó szögellés a felkar és az alkar között.
Alkar: Száraz és merőleges, erőteljes csontozat.
Mellső lábközépízület: Erőteljes.
Mellső lábközép: Enyhén előre irányuló, a csontok inkább erőteljesek, mint finomak.
Mellső mancsok: Gyakran szélesebbek, mint a hátulsók, szorosan egymáshoz simuló lábujjakkal, vastag, durva, ellenálló és jól pigmentált talppárnákkal. Párhuzamosan mozognak, álló testhelyzetben és mozgásban sem fordulnak befelé vagy kifelé.
Hátulsó rész: Hátulról nézve a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögelés a comb és a lábszár között, akárcsak a lábszár és a hátulsó lábközép között. Erőteljes csontozat.
Comb: Hosszú, széles és izmos.
Térd: Erőteljes, a comb és a lábszár közötti jó szögeléssel.
Lábszár: Hosszú, izmos és inas.
Csánk: Mélyen elhelyezkedő és erőteljes.
Hátulsó lábközép: Rövid, függőleges.
Hátulsó mancsok: Oválisak-kerekek, szorosan egymáshoz simuló lábujjakkal, vastag, durva, ellenálló és jól pigmentált talppárnákkal. Párhuzamosan mozognak, álló testhelyzetben és mozgásban sem fordulnak befelé vagy kifelé.
Jármód: Térölelő, a mellső végtagok jó előre nyúlásával és a hátulsó végtagok jó tolóerejével, folyamatos, nem peckes, a mellső és hátulsó végtagok párhuzamosan mozognak.
Bőr: Vastag, feszes, ránctalan.
Szőrzet: Sima, sűrű, kemény drótszőr vagy durva simaszőr.
Szín: Fekete, sötétbarna vagy feketés szürke, vöröses sárga, élesen elhatárolt, tiszta jegyekkel a szemöldökön, a fangon és a szügyön, a végtagokon és a végbélnyílás körül. Világos vagy sötét maszk egyformán megengedett. Kis fehér jegyek a szügyön és a lábujjakon elfogadottak.
Marmagasság: Kanok és szukák: 33-40 cm.
Súly: A kívánatos munkasúly kanoknál 9-10 kg, szukáknál 7,5-8,5 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg. Egy vagy mindkét hiányzó M3 nem hiba.
Súlyos hibák:

ˇ        Keskeny koponya, keskeny és hegyes fang, ferde alsó állkapocs, szűk állkapocs, gyenge harapás, a metszőfogak bármilyen csekély mértékű rendezetlensége.

ˇ        Világos vagy foltos orr.

ˇ        Világos, túl nagy vagy kidülledő szemek.

ˇ        Felálló vagy félig felálló fülek, túl kicsi, túl mélyen tűzött vagy túl nehéz fülek.

ˇ        Meredek mellső rész.

ˇ        Beesett vagy pontyhát, túl rövid hát.

ˇ        Rövid szegycsont.

ˇ        Túl keskeny, túl széles front.

ˇ        Meredek hátulsó rész, túlépített hátulsó rész.

ˇ        Erősen kifelé vagy befelé forduló könyök, tehénállás, O-lábúság, szűk vagy tág végtagállás; mozgásban és álló testhelyzetben egyaránt.

ˇ        Poroszkálás, peckes vagy tipegő mozgás.

ˇ        Nyitott mancsok, macskamancsok.

ˇ        Túlhajló farok, túl mélyen tűzött farok, lelógva hordott farok.

ˇ        Rövid, gyapjas, nyitott vagy vékony szőrzet.

ˇ        A has és comb belső felülete kopasz.

Tenyésztésből kizáró hibák:

ˇ        Gyenge temperamentum, lövés- és vadfélénkség.

ˇ        Előre- vagy hátraharapás, keresztharapás, tétreharapás, részleges tétreharapás, kulissza-harapás, foghiány (kivéve M3).

ˇ        Pigmenthiány.

ˇ        Ektrópium, entrópium, különböző színű szemek, kék vagy foltos szemek.

ˇ        Színhiba.

ˇ        A megadott méret alatti vagy feletti magasság.

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

 

 

 

Minden jog fenntartva 2004-2005 Copyright