„Eb a vadász, kutya nélkül!”

Bemutatkozás

Aktuális

Kutyáim

      HMCH Nádastörő Lola

      Mamba

      Képek Szonjáról

      Lüszi

Kölykök

Fajtajellemzés

Hasznos tanácsok

Vadászati segédeszközök

Elérhetoség

Honlap  Írás

Érdekes linkek a témában

Vissza

 

Tenyésztés:


Kutyáimat vadászati célra tartom és tenyésztési céljaim is, ehhez igazodnak - mint már bemutatkozásomban említettem. Elsosorban olyan kutyákat próbálok a vadásztársadalom rendelkezésére bocsátani, melyek emelik a vadászatok színvonalát, szenvedélybol jönnek velünk vadászni, feladataikat tökéletesen megoldják és intelligensen együtt vadásznak gazdájukkal, vadásztársainkkal és vadásztársaikkal. Aki ismeri ezt a fajtát, az tudja, hogy itt az utolsó dolgot elérni a legnehezebb! Ennek a fajtának a legpezsgőbb a vére és sokszor a saját szórakozását keresi, és nem figyel senki (semmi) másra. Ezen a tulajdonságon lehet csiszolni, és lehet olyanná alakítani, hogy kutyánkkal igazán élmény lesz vadászni! Ez csak a gazdán múlik! Csak nagyon kicsi rész a genetikán.

A tenyésztésbe én kizárólag olyan kutyákat vontam és vonok be, melyek ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, mentesek a rossz tulajdonságoktól és kiválóan szocializálhatók.

A nálam született kutyák szenvedélye a vadászat, és ennek minden formája. Specialitásaik a vaddisznó és róka vadászat, de nagyszerűen csapázzák a sebzett vadat, majd csaholják dermedtre, hozzák a kacsát. Eddig minden kutyám imádott úszni és ez a munkaversenyeken is követelmény. Az apróvad-vadászatra én már úgy gondolom nem érdemes jagdot tanítani, mert ahhoz hatalmas fegyelem kell és ez esetleg más munka rovására mehet, ha ekkora fegyelmet követelünk meg egy ilyen tűzgolyó kutyától.
A tőlem származó kutyákra vonatkozik:

· Kutyát csak vadászati vagy tenyésztési célra adok, hobby célra, otthonra a kertbe nem. Ez azért van, mert ismerem a kutyáimat és tudom, hogy ezek élete a vadászat és ezt bárhol gyakorolják! Ha nincs lehetőségük területen, vadászaton erre, akkor otthon a kertben, a szomszédban, a környéken fogják kiélni magukat, és ez senkinek sem jó.

· Minden kiskutyám "csere-szavatos", ami azt jelenti, hogy ha az a kutya a megfelelő idomítás mellet nem válik vadászkutyává, akkor kicserélem és adok helyette másik kölyköt. Én meg tudom már állapítani, egy kutyáról, hogy azt érdekli a vadászat vagy nem ott a helye. (Még nem hoztak vissza hozzám kutyát, hogy nem vadászik!)

· Segítséget nyújtok a kiskutya vadászkutyává való nevelésében, és ha szükség van rá akár be is kapcsolódom a munkába.


Tenyészetemből már került ki HJCH kutya is, mely szépségével tunt ki, de munkája sem rosszabb semmivel sem, mert ő is aktívan vadászik. Szinte minden kutyám vadászokhoz került és ott kiváló vadásztársakká váltak, akikre mindig lehet számítani, ha megkezdődik a róka nász vagy elindulnak a vaddisznóhajtások vagy után kell keresni a sebzett vadat.

Hisz minden vadász ismeri a régi mondást:
„Eb a vadász, kutya nélkül!”